"Наше найбільше випробування зробило нас сильнішими" – СОО AMC Bridge Вадим Cинах

січ. 18, 2019

Майже 20 років на ринку, робота з найвпливовішими вендорами галузі, команда в півтисячі фахівців і відкриття п'ятого центру розробки в Україні.

Напередодні відкриття AMC Bridge у Львові СОО і співзасновник Вадим Синах розповів про дружбу, втрати і перемоги, які стоять за успіхом.

Interview4

Яка історія створення компанії?

Компанія почала свою діяльність у 2000 році. З Ігорем (Ігор Цинман – президент компанії, прим. авт.) ми знайомі з дитинства. На початку 90-х він переїхав до Штатів, де змінив кілька місць роботи як програміст. Врешті-решт він опинився в стартапі, який займався розробкою софта для bank brokerage.

На той момент я був завідувачем лабораторією математичного моделювання підземних вод в науковому інституті. Принагідно я створив у Дніпрі компанію Aquasoft, де ми з невеликою групою програмістів займалися розробкою софта для моделювання підземних вод. Ігор, за старою звичкою, подзвонив мені зі Штатів. У 2000-му такий дзвінок виглядав ще досить дико. Їхній компанії потрібні були досвідчені програмісти, і він запропонував організувати спільну роботу.

Так що, починали ми зовсім не з інженерного ПЗ.

А як з'явилася назва?

Назва не має нічого спільного ні з нашою діяльністю, ні з іменами партнерів. Ми починали працювати в партнерстві з компанією AM Crystal Bridge, яка займалася вирощуванням кристалів і належала нашому знайомому Майклу (Майкл Луденські – нинішній CEO AMC Bridge, прим. авт.).

Досить швидко бізнес з надання послуг у розробці софта став значно більшим за підрозділ з вирощування кристалів. Тоді ми вирішили відокремити його в окрему компанію, і, щоб не лякати клієнтів новим ім'ям, просто скоротили Crystal до C.

Але нам доводилося чути й цікавіші версії. Наприклад, на якійсь конференції один наш клієнт запитав іншого: «А що означає ця назва?». Інший відповів: «Це хлопці з України хотіли зробити свій власний CAD і назвали його Another Mechanical CAD. Але їм нічого не вдалося, і тепер вони надають сервіс під цією назвою».

Ця версія не має нічого спільного з правдою, але звучить цікаво.

Interview2

Як ви опинилися на ринку інженерного ПЗ?

SOLIDWORKS (один з найвідоміших виробників 3D CAD) став нашим клієнтом наприкінці 2001 року. Спочатку пошуком нових клієнтів ми майже не займалися, це був радше напіваматорський бізнес, побудований на особистих контактах і продажах на наявних акаунтах. У нас було лише 5-6 клієнтів. Проте до 2008 року ми виросли до ста осіб. SOLIDWORKS був нашим найбільшим клієнтом і забезпечував приблизно 40% нашого обсягу робіт.

"Нам дали рік, щоб диверсифікувати бізнес і зберегти команду"

Кризу 2008 року ми пережили непогано, кількість розробників скоротилося несуттєво, але в 2011 році ми втратили нашого найбільшого замовника. Французька компанія Dassault, яка на той момент володіла SOLIDWORKS, вирішила перевести всю контрактну розробку в Індію, де у них вже був великий партнер. Нам дали рік, щоб диверсифікувати бізнес і зберегти команду.

Проблема була ще в тому, що у нас з SOLIDWORKS було підписано виняткову угоду – ми не могли працювати на конкурентів Dassault. До закінчення контракту галузь розробки інженерного софта, в якій ми напрацювали найбільшу експертизу, виявилася для нас закритою.

Пізніше ми уклали договори з декількома великими постачальниками CAD і, навчені гірким досвідом, більше ні з ким виняткових угод не підписували.

Зрозуміло, що 2012 рік ми почали зі збитками і втратили частину співробітників. Але це змусило нас серйозно зайнятися продажами і почати будувати професійну sales-організацію. Нині продажами в США займається сильна команда, яку ми плануємо розширювати.

"Зараз виклик протилежний - для нових проектів необхідно наймати нових людей.
Тому ми вирішили відкрити центр розробки у Львові"

Який момент в компанії запам'ятався найбільше?

Як не дивно – той самий «жах», який ми відчули в 2011 році. Це був виклик, і ми не просто з ним впоралися. Він пішов нам на користь. По суті, завдяки цьому ми змогли визначитися зі спеціалізацією і вийти на ринок послуг з розробки інженерного софта.

Що цікаво, через 4 роки SOLIDWORKS до нас повернувся, і сьогодні це один з наших найбільших клієнтів.

Що таке AMC Bridge сьогодні?

Перш за все, це компанія, в якій хотілося б працювати самому. Звучить трохи лозунгово, але так і є. Наші розробники допомагають клієнтам вирішувати складні завдання, при цьому ми не ототожнюємо себе з бізнесом клієнтів і намагаємося залишатися самими собою.

Ми спеціалізуємося на інженерному софті. Нашими основними клієнтами є «велика четвірка» в розробці CAD і PLM Software: Autodesk, Dassault Systems, PTC, Siemens PLM. Ми також працюємо з низкою стартапів, які займаються новітніми технологіями (штучний інтелект, віртуальна реальність, 3D-друк), і виробниками устаткування (тих же 3D-принтерів, наприклад). Наші розробки застосовуються у виробництві, будівництві, архітектурі.

Interview1

Ви все ще керуєте компанією разом з Ігорем?

Зараз в AMC Bridge 4 партнери: Майкл Луденскі – CEO, займається фінансовими та юридичними питаннями, відповідає за стратегію розвитку компанії; Ігор Цинман – президент, керує продажами, маркетингом і піаром; Борис Шув – керує account management team; я – операційний директор, відповідаю за операційну діяльність, HR, тренінги і внутрішні проекти, роботу регіональних офісів.

Якою бачите компанію в майбутньому? Що в найближчих планах?

Хочемо підсилити свій вплив на корпоративному ринку в галузях виробництва і будівництва. І, звичайно, продовжити розширюватися на рівні ІТ-ринку в Україні.

У нас досить амбітний план – збільшитися за рік щонайменше на 30%. Щоб його реалізувати, потрібні нові точки зростання: інтенсивно розвивати регіональні офіси і посилити recruitment і HR стратегію. Першим пунктом в реалізації плану стане відкриття центру розробки у Львові.

Чому саме Львів?

По-перше, великий ринок ІТ-професіоналів. Це важливо для інтенсивного примноження й обміну досвідом. По-друге, для нас вкрай важлива хороша математична і технічна підготовка у вишах, а у Львові багато талановитих студентів. І наостанок, зручна логістика, тому що в нас уже є офіси в Хмельницькому та Чернівцях.

Чого може хотіти людина, щоб сказати: "Ця компанія для мене"?

Наші люди – це, з одного боку, професіонали, які хочуть рости. З іншого – у нас дружня атмосфера. Кожен співробітник може звернутися до будь-кого з партнерів з питанням. Ми намагаємося дотримуватися стилю спілкування, прийнятого в американських стартапах, тобто принципово відмінного від радянського.

"Ми заохочуємо таку атмосферу, в якій всі можуть висловити свою думку або запропонувати вирішення проблеми. Ми намагаємося зберегти культуру маленької компанії, хоч це і складно"

Навіть в регіональних офісах у нас досить великі команди, і не вдасться зібрати всіх разом в одній кімнаті. Тому намагаємося передавати цю культуру особистим прикладом через лідерів команд.

Interview5

Компанія AMC Bridge вже вдруге запускає поглиблений курс 3D програмування та комп'ютерної графіки для студентів 2-5 курсів університетів Дніпра, Чернівців, Сум та Хмельницького.

жовт. 02, 2019
650+ співробітників, центр розробки у Львові і дух стартапу - про що говорили на літній Core Team Meeting?

Менеджмент AMC Bridge провів регулярну зустріч із ключовими співробітниками компанії. На традиційній піврічний Core Team Meeting операційний директор Вадим Синах розповів про основні показники компанії.

серп. 27, 2019
AMC Bridge увійшла у TOP-5 IT компаній України за динамікою росту

Медіаресурс DOU вшосте поспіль вніс AMC Bridge у ТOP-50 IT-компанії України! Основні критерії - кількість співробітників і темпи зростання за перше півріччя.

серп. 22, 2019